Vrouwenvoetbal Groningen

Vrouwen 5

Groen Geel Dames 5 draait inmiddels al weer voor het tweede seizoen in de onderste regionen van het damesvoetbal. De gewonnen wedstrijden zijn niet meer op een hand te tellen, de blessures niet meer op vijf handen en voor het aantal teamleden zijn inmiddels zes handen nodig. Nu we ons plekje in deze, voor vele nieuwe, wereld een beetje gevonden hebben waren we het er als team unaniem over eens dat het tijd werd voor een volgende stap: een stuk op de officiële website van de vereniging!

Hoe het allemaal begon

Vrijdagavond 22:15 uur, Merel Kuipers besluit om voor de vijfde keer haar lievelingsfilm “Dames 4” op uitzendinggemist te gaan bekijken. In deze film heeft Wyne het er moeilijk mee dat al haar vriendinnen bezig zijn met hypotheken en kinderen krijgen, waardoor ze zelf elk weekend bij haar ouders op de bank belandt. Wyne besluit om een voetbalteam op te zetten en al snel heeft ze een groepje vrouwen op de been. Voetballen kunnen ze niet, maar in de derde helft maken ze alles goed.

Afgezien van de vriendinnen met kinderen en hypotheken kan Merel zich maar al te goed identificeren met de eigenzinnige Wyne en het idee om een eigen voetbalteam op te zetten is geboren. Maar goed “it’s not about ideas, it’s about making ideas happen” zeggen wij altijd maar en dat proces startte een aantal weken later in, waar anders, Walibi World.

Na de dood in de ogen te hebben gekeken tijdens een ritje in de Goliath besluit Merel haar idee voor te leggen aan drie vriendinnen. Ze zijn meteen razend enthousiast, en met de adrenaline van alle attracties nog door hun venen gierend, besluiten ze te doen wat nodig is om dit tot een succes te maken. Zoals alle acties tegenwoordig beginnen, was ook hier de eerste stap het aanmaken van een groepsapp. Merel besluit het te zoeken bij de tennisvereniging. ‘Balgevoel, dat is er wel’. Al snel hebben ze een groepje vrouwen op de been. Voetballen kunnen de meeste niet, maar in de derde helft maken ze alles goed.

Hoe het opeens echt begon

En opeens is het dan zover, de eerste wedstrijd. Allen nog wat onwennig en onzeker. Bij de een komt dit voort uit het nog niet echt kennen van de regels, bij anderen uit het feit dat ze, wegens een tekort aan shirts, in bh langs de zijlijn staan. Weer een ander maakt zich vooral druk of haar conditionele gesteldheid van dusdanig niveau is dat ze deze wedstrijd zonder braken door zal komen. Dit laatste was helaas niet het geval.

Gelukkig hadden we hier trainster Chantal (d2) welke met een prachtige opstelling paraat stond. Ondanks een record aan afgefloten ingooien, zelfgenomen vrije trappen en buitenspelsituaties, gingen we met een 6-1 overwinning naar huis. De aankomst op de club was historisch. De High Fives vlogen ons om de oren, ‘lekker gedaan dames!’ De angst was af te lezen in de ogen van dames 1, zouden zij hun vlag van het schip moeten halen? De volgende week besloot dames 5 de trainingen te laten voor wat het was, de locatie van het kampioensfeest moest immers vastgelegd worden.

Hoe het verder ging

Helaas, werden we de weken erna met beide benen op de grond gezet, of beter gezegd met beide benen neergehaald door de enkele teams uit Friesland die de wedstrijd tegen ons niet afgelaste. Het fysieke deel is zeker even wennen, en het verbale trouwens ook. Zo lig je op de grond en hoor je een Friezin ‘STEL DY NET OAN SÛCH!‘ tegen je schreeuwen. Dit terwijl wij ons in ruime mate excuseerden bij elke tik die wij per ongeluk uitdeelden. De sportiviteit hielden we bij ons team. Het publiek was benieuwd. Waar komt dit team opeens vandaan? Persconferenties na de uitwedstrijden waren dan ook de standaard. Media werd gehaald, het scouten kon beginnen. Na de zomerselectie is dames 5 dan ook enkele aanwinsten rijker.

En nu dan?

Het team bestaat inmiddels uit 30 man sterk. ‘MAN!’ Het is een combinatie van studenten (24) en werkenden (6), gemiddelde leeftijd ‘TIJD!’ van pak hem beet 23,8 jaar, een relatief hoog gehalte Geneeskunde studenten (66%). Daarnaast is er ook nog een heuze schaduwapp voor wannabe dames 5 meiden (62) die ook af en toe een balletje mee willen trappen. Kijkend naar deze cijfers is het dan ook verbazingwekkend te noemen dat het halen van de benodigde 6 speelsters voor het door laten gaan van training meer uitzondering dan regel is. Bart staat twee maal per week voor ons klaar om de trainingen te verzorgen. Nu is trainen natuurlijk voor de talentloze, maar ook bij de wedstrijden is het elke week weer strijden om een elftal op de been te krijgen. Tenzij je natuurlijk de derby tegen d3 speelt, dan staan er 22 spelers paraat. Ja precies ja, opeens 2 teams. Bij deze willen we iedereen dan ook weer oproepen om te komen kijken op 26 mei, het belooft weer een heel spektakel te worden. Bingokaarten zijn bij de drukker, spandoeken in de maak, je kent het wel. Lijkt het je leuk om met ons mee te voetballen? Dat kan! De selectietrainingen zijn elke maandag en donderdag.

Joe hai en 5 kusjes,

Dames 5

Varen?

Benieuwd naar een plekje in een van onze teams? Informeer eerst naar de beschikbaarheid en mogelijkheden. Mocht er ruimte zijn, dan ben je van harte welkom voor een proeftraining om de gezelligheid en teamspirit van onze club zelf te ervaren.

Contact opnemen afdeling ‘Damesvoetbal’

"*" geeft vereiste velden aan

Wat wil je?*
Kies nog iets*