‘If we believe in rebirth, we are reborn’

Het zijn mooie weken voor Groen Geel 1 op weg naar het belangrijkste toernooi van de wereld. Volledig terecht overigens dat de KNVB zijn winterstop schema aanpast op het Paddy Power World Darts Championship welke heden vrijdag begint. De finale week van het 2023 voetbaljaar begon voor Groen Geel afgelopen zaterdag met de kraker in de derde klasse C tegen koploper Helpman en zou op donderdag zijn vervolg krijgen met het eigen WK Darts: de Groen Geel Darts Masters 2023.

Groen Geel is de afgelopen weken bezig met een imponerende reeks van wedstrijden. Na het debacle op de Esserberg werd niet meer verloren en de laatste 4 wedstrijden werden zelfs allen omgezet in 3 punten. Met de wedstrijd tegen Helpman nog in het verschiet deed zich de kans voor om het gat met de kop te verkleinen tot 1 punt. Begin november bedroeg dit gat 10 punten en was schijnbaar te zien waarom Groen Geel weer geen kampioen zou worden.

Een lekker potje dus. Maar feitelijk ook niet meer dan een voorgerecht op de Darts Masters. De loting van een week eerder had een aantal kleppers samen in poule A geplaatst. Titelverdedigers Nick en Durk waren weer aan elkaar gekoppeld en kwamen in de poulefase een aantal grote namen tegen. Dan hebben we het over Menna & Jerra, de 2 J’s Jelte & Joël, maar ook zeker over de tandem Sievert ‘Fordham’ Zomer en de ervaren Jopie Molenaar. Laatste duo in deze poule waren de mannen met de vlotte babbel van 050Vastgoed, waar kantoorruimte plaats had gemaakt voor een heuse dartskamer. Huurders moesten maar even wachten, de Darts Masters gingen nu even voor. Na de loting werd direct gesproken over ‘Die Gruppe des Totes’. En niet onterecht. Hier kon iedereen van iedereen winnen.

Vergelijkbaar met de situatie in de derde klasse C. Dat bleek ook wederom in de eerste helft van Helpman – Groen Geel. Gedurende het eerste kwartier was Groen Geel zoekende en had Helpman zo maar op voorsprong kunnen komen. Joël wist een grote kans te verijdelen door de bal bij de 2e paal net op tijd over de achterlijn te glijden en een doelpunt van Helpman werd afgekeurd wegens buitenspel. Joël was ook tijdens de verliezersfinale belangrijk voor zijn team, door met een beslissende worp Jelte van 2 achtereenvolgende jaren taphangen te behoeden.

Nadat deze eerste storm was gaan liggen nam Groen Geel de overhand. Met soms prachtige combinaties werd Helpman richting het eigen doel gedrukt. Deze mate van overmacht werd ook verwacht in poule B, alwaar RP en Joris grote favoriet waren om door te stoten richting de finale. Knotters proefde met zijn mystery guest alvast zo’n 15 jaar (en 9 maanden) in de toekomst en dat belooft een mooie toekomst te worden. Van Bart wisten we dat hij het vriendje van de trainer is, en dat bleek andermaal. De entente Meijwaard – Gebben leek kansrijk mee te dingen naar de bovenste 2 plekke in deze poule. Gezien de kledingkeuze leken Cas en Kaube zich geen illusies te maken een rol van betekenis te kunnen spelen.

Deze goede fase van Groen Geel bracht kansen met zich mee. Dan is het, net als bij zoveel andere sporten, zaak om dodelijk te zijn. Een prachtige voorzet van Lindemulder viel op de pantoffel van Olde Monnikhof, maar deze wist de bal niet tussen de palen te krijgen. Ook een poging van Verbeek werd door de doelman uit het doel gehouden. Geheel terecht viel voor rust wel de 0-1. Lindemulder pikte de bal op zo rond randje zestien en slalomde zich, als tijdens een van zijn vele wintersportvakanties, een weg door de verdediging. Zoals een gretige spits betaamd pikte Melle de bal van Mathijs zijn voeten en schoof de bal tegen het netje.

Met deze stand gingen de heren aan de thee. Darters drinken geen thee, maar bier. Darters eten ook geen pokebowl. Zij onderkennen het belang van vet in een goed dieet en eten dus kapsalon. Dit intermezzo, precies halverwege de poulefase, was een mooi moment om de balans op te maken. In poule A gingen Sievert en Jopie aan kop met 2 uit 2. De rest kon zich op gaan maken voor een ongekend spannende strijd voor het resterende ticket naar de kruisfinales. In poule B een soortgelijk scenario. RP & Joris lieten zien niet bang te zijn voor de favorietenrol en gingen fier aan kop. Tijdens beide intermezzo’s (intermezzi?) werd besproken dat er nog niks beslist was. Er kon nog van alles gebeuren. Dat is het mooie van voetbal. Dat is ook het mooie van darts.

In de wetenschap dat Helpman moest komen maakte Groen Geel zich op voor een spannende tweede helft. De ruimtes zouden toe gaan nemen en daarvan moest geprofiteerd worden. Maar ja, dan moet je je kansen wel afmaken. Daar weten Stan & Gaucho inmiddels ook alles van, alle afleidingsmanoeuvres ten spijt. Gestuntel op de dubbels werd hun fataal. Twee overwinningen in de poule bleken niet genoeg voor een plek in de halve finale. De onderdelen van de dartskamer zullen inmiddels op marktplaats staan. Er moet weer geld verdiend worden. Ook in het atelier van het vrije woord aan de Blekerstraat kan het dartbord van de muur. Een spits en een protestant-christelijke keeper bleken een slechtere combinatie dan de trainer en zijn verdedigende koorknaapje.

Dit zorgde voor de volgende halve finales: Titelverdedigers Kamst en Noordmans mochten hun kunsten laten zien tegen RP en Joris, terwijl Sievert en Jopie aan de andere kant van het schema de degens mochten kruisen met WdH en Craney. Zijn de triples eigenlijk de half-spaces van het darts?

Sievert en Jopie wisten ze in ieder geval het best te benutten en konden zich uiteindelijk op gaan maken voor een finale. De best-of-three wedstrijd werd met 2-1 gewonnen. In de andere halve finale waren RP en Joris dodelijk. Zij gunden Kamst en Noordmans slechts 1 pijl op de dubbel en gingen redelijk eenvoudig door naar de finale (2-0). Ondanks de vorm van Nick, iets met een nieuwe werptechniek, moesten de regerende kampioenen zich schikken in een rol als uittredend kampioen.

Uittredend was ook het linkerbeen van Jelte in de 90e minuut van Helpman – Groen Geel. Hier maakte de linker aanvaller van Helpman gretig gebruik van en met een snoekduik ging hij in de zestien naar het gras: penalty. Zou Groen Geel het hier nog uit handen geven? Het had de tijd en ruimte gehad om de wedstrijd uit te spelen, maar deze penalty gaf Helpman de ultieme kans op de gelijkmaker. Het trackrecord van Meijwaard in dit soort situaties was niet bijzonder hoopgevend. Sinds het rondmaken van zijn stageplek bij de evangelische omroep had hij echter een transformatie ondergaan. De zalvende en predikende woorden bij zijn nieuwe werkgever hadden zijn bijbeltrouw nieuw leven ingeblazen. Extensionele vragen spookten door zijn hoofd. Op een of andere manier vaak in het Engels:

‘If we believe in rebirth, what does it mean to all of us?’

Onmogelijk om te beantwoorden natuurlijk, maar stel je geloof er in. De dood is dan gewoon het begin van een nieuwe reis. En dan sta je logischerwijs compleet anders op zo’n doellijn. En logischerwijs pak je dan die bal. En word je nooit meer vergelijken met Cillessen. En blijft het dus bij 0-1. En wordt de 3e klasse C een geweldig spannende klasse waarin nog vele finales zullen volgen.

De eerste finale is inmiddels gespeeld. Die van de Groen Geel Darts Masters 2023 uiteraard. De opkomsten der beide koppels was helaas het spectaculairste deel van deze pot. Maar ja, finales zijn nou eenmaal vaak slecht. Voor de opkomst had Sievert zijn maat ingefluisterd toch wel zenuwen te voelen. Logisch, hoe vaak krijg je ook de kans om deze titel op je palmares bij te schijven? Lange wedstrijd kort: RP en Joris wisten de titel en bijbehorende eeuwige roem binnen te hengelen met een 3-1 legsaldo. De laatste pijl van deze editie van de masters vloog in de dubbel 5 en betekende de nederlaag voor Zomer en Molenaar. Molenaar kon er niet mee zitten:

‘If we believe in rebirth, we are reborn’

"*" geeft vereiste velden aan

Wat wil je?*
Kies nog iets*