Groen Geel-Vitesse’63. Ten minste nog één keer Durk Noordmans

De PR-machine van Groen Geel heeft de afgelopen dagen overuren gedraaid. Bijna dagelijks werden de schermen van onze trouwe volgers gevuld met verslagen, contractverlengingen of oproepjes. Vandaag hopen we daarvoor te worden terugbetaald. Vrienden, komt allen naar Corponello, de nacompetitie staat voor de deur. 15.15: Groen Geel-Vitesse’63.

Honderden keren, misschien al wel bijna duizend keer. Durk Noordmans kan zijn zaterdagse routines dromen. Opstaan, kop onder de kraan, ontbijtje met Bianca en een peukie onder de afzuigkap. Nog snel een slok melk en dan de deur uit. Fiets van het slot en richting de voetbal. Zijn voetbal.

Vandaag, als Groen Geel het op Corponello in de eerste ronde van de nacompetitie opneemt tegen Vitesse’63 uit Koekange, is misschien wel Noordmans laatste kunstje. In tegentelling tot de andere oudgedienden heeft Durk nog niet verlengd. Steeds vaker stribbelt het lichaam tegen. Rocky Balboa wist het al in de jaren zeventig: ‘Time takes everybody out. Time’s undefeated.’

Toch heeft het lang geduurd voordat de tijd ook op Noordmans vat heeft gekregen. De reis van Noordmans, als wereldvreemde Fries in de grote stad, begon pakweg vijftien jaar geleden bij TKB. Niet alleen legt Noordmans in het Flophouse de kiem voor een carrière die hem voert langs de drie mooiste verenigingen in Stad, hij sluit er ook vriendschappen voor het leven. Bovendien krijgt hij, zoals het een vedette betaamt, een scala aan exotische bijnamen opgeplakt. Een legende is al gauw geboren.

In de loop der jaren is de speelstijl van Schurk, toch wel de mooiste der bijnamen, veranderd. Waar Sipke Hulshoff in geboortedorp Burgum nog een 10 in Noordmans meent te herkennen, zetten wat jaartjes TKB hem met beide voetjes op de grond. Hoewel Noordmans bij TKB immer een gewaardeerde kracht is, bloeit hij op de Esserberg pas echt op. Op een middenveld met Gino Fokkens en Frank van Veen is Durk het cement tussen als stenen. Stiekem groeit hij uit tot de Engelbewaarder van ZatUno.

Die rol pakt hij dit jaar ook bij Groen Geel. Dankzij blessures weliswaar minder dan vooraf gehoopt, maar altijd adequaat als er om wordt gevraagd.

Het zal nodig zijn, vandaag tegen Vitesse’63. Dat is namelijk een ploeg die blaakt van het zelfvertrouwen en dankzij een bizarre serie de derde periode in 3D voor zich heeft weten op te eisen. Traditioneel is 3D minder sterk bezet dan 3C – dat blijkt wel uit de (simpele) promoties van Be Quick, LTC en TKB door de jaren heen – maar dit jaar lijkt een uitzondering.

Vanavond weten we of Groen Geel de droom met ten minste één week mag verlengen. De inbreng van Noordmans wordt vanmiddag vanaf 15.15 wellicht cruciaal, misschien vanaf de aftrap, misschien vanaf de bank. In een knock-out-potje is controle het toverwoord. Het zou goed kunnen dat vanmiddag daadwerkelijk Durk laatste kunstje is. Zijn uitpuilende fan base hoopt op één ding: alsjeblieft, Durk, zet ten minste vandaag de klok nog één keer achteruit.

"*" geeft vereiste velden aan

Wat wil je?*
Kies nog iets*