3C win je in de Oblo

In de canon van de Nederlandse spreekwoordengeschiedenis heeft Joop Zoetemelk een prominente plek. Hij zei ooit: ‘De Tour de France win je in bed.’ Dit seizoen komen er zeker twee spreekwoorden bij. De eerste is van Haan: ‘Kampioen word je niet – dat ben je.’ De tweede kan worden toegeschreven aan het collectief dat Groen Geel 1 is: ‘3C win je in de Oblo.’

Met net iets meer gel in de weelderige haardos zit Sievert Zomer zaterdagochtend klaar voor het gekookte eitje van Marijke. Donderdag jongstleden had Den Hartogh hem na de training een basisplek toegezegd. Maar, helaas, ook dit weekend valt in het water voor de immer olijke Musselknoalster. Witte vlokken. Rond het middaguur wordt HFC’15-Groen Geel afgelast.

Sievert, de groengele prins die van Den Hartogh maar geen koning mag worden, blijft ook dit weekend ongekroond.

De bakens verzettten, dat is het devies voor Groen Geel op deze voetballoze zaterdag. Veenhof stelt zich kwetsbaar op in de groepsapp. ‘Mensen bij indoorsoccer om 13.00 uur?’ Radiostilte. Olde Monnikhof pleegt een coup. Padel, dat moet het worden. Molenaar, RP, Gebben, Betzema, Noordmans, Stonechamber en Kamst staan de machtsgreep van Olde Monnikhof toe en sluiten aan. Uiteindelijk geeft zelfs Veenhof acte de presence, maar de kiem voor een dispuut in middenveldersland is gelegd.

Het padellen zelf heeft weinig om het lijf, aldus Noordmans. ‘Koentje – onze nieuwe Mussolini – en ik speelden tegen Molenaar en Kamst. Molenaar mist de explosiviteit en wendbaarheid van vroeger, terwijl Kamst duidelijk al met zijn hoofd bij de Thaise gebruiken zit. Ook voor mij een happy ending dus; glansrijk gewonnen.’

Ondertussen is het bij Groen Geel spannender. Aldaar hebben RP, Veenhof en Gebben, die al om 13.00 uur gingen padellen, reeds het glas geheven. Meijwaard en Stonechamber sluiten later aan. Molenaar besluit even de ideale vriend te acteren langs veld 8 – Tara speelt met Dames 2 – maar hij kan de lokroep van een potje beerpong in de warme kantine uiteindelijk niet weerstaan.

Het spel met de American cups en pingpongballen blijkt hét verborgen talent van Stonechamber. Open Zwols Kampioen in 2017. Vooral Gebben is naarstig op zoek naar eeuwige glorie, maar hij stuit keer op keer op Joris. Zo verandert een potje beerpong in de kroniek van een aangekondigd afscheid. Terwijl de adjes blijven komen, worden de ogen van Gebben steeds waziger en wordt zijn spraak steeds gebrekkiger.

21.00 uur, exit Melle Gebben. 21.19 uur, update Melle Gebben. ‘Pas op het is glad.’

Binnen ziet RP zijn berichten met lede ogen aan. ‘Ooit trokken we samen op, maar van die Melle Gebben is verdomd weinig meer over. Die bruisende jongeman is verworden tot een saaie witte jas met ziekenhuissloffen.’

Gelukkig voor RP worden links en rechts betere plannen gesmeed voor het restant van de avond. Noordmans drukt zijn snor. Naar de schoonzus op zondag. Het burgerlijke leventje is een feestje en Noordmans is vaste gast.

Op iniatief van Kamst wordt het betere plan Oblo. Tuurlijk wordt het Oblo. Alle grote en gezellige namen zijn er. Meijwaard, Tempelaar, Sneek, Zomer, Olde Monnikhof, Stonechamber (wát een comeback, red.), RP en Kamst. Uiteraard Kamst. Nog één keer de sfeer in Stad proeven voordat het Verre Oosten wacht. Kamst, de Bengaalse tijger getemd door Eline. Samen gaan ze op zoek naar Oriëntaals geluk. We gunnen het ze van harte.

Olde Monnikhof zit zoals gewoonlijk op de praatstoel. ‘Veenhof, die moet zich vooral geen illusies maken. Leuk hoor, zo’n ideetje in de groepschat, maar laat de invulling van het dagprogramma maar even aan de zwaargewichten over.’

Zomer hoort Koens monologen gedwee aan. Zijn ogen dwalen af. Sombere gedachtes spoken door zijn hoofd. Dit had mijn dag moeten worden.

Dan staat hij op. Zijn blik verandert. Strijdvaardig steekt hij van wal, zijn vuist boven zijn hoofd geheven. ‘Mensen in de Oblomov!’, roept hij met luide stem. Angstvallig draaien de hoofden van het publiek om, alsof de reïncarnatie van Ragnar Lodbrok met zijn bloeddorstige leger voor de poorten staat. Het geeft Zomer moed. ‘Iedereen weet dat ik alles doe om mijn basisplek te veroveren. Geen teamgenoot is veilig, maar één ding zeg ik wel: Groen Geel is een team. Vandaag spelen we niet, maar we zetten toch een stap richting de titel. Kampioen word je niet alleen dankzij punten, maar vooral door avonden zoals deze. 3C win je in de Oblo!’

De decibelmeter in de Oblo draait overuren na de speech van Zomer, maar ergens anders in Stad is het stiller. Den Hartogh had zijn aanwezigheid beloofd, maar is thuis gebleven. Woelend ligt hij in bed, nu zijn periodiseringsschema dankzij de afgelasting in de prullenbak kan. Hij weet: trainer zijn is zwaar en Parijs is nog ver, heel ver.

"*" geeft vereiste velden aan

Wat wil je?*
Kies nog iets*